Fotografi i fotografski ateljei u Srbiji (1860-1918), period kartonki

Miroslav Aleksandrić

Fotografi i fotografski ateljei u Srbiji (1860-1918), period kartonki (Miroslav Aleksandrić)

Izdavač

  • FotoMuzej

Mesto izdanja

  • Beograd

Godina izdanja

  • 2012

Redni broj izdanja

  • 1

Format

  • A4

Obim

  • 318 strana

ALEKSANDRIĆ Miroslav: Fotografi i fotografski ateljei u Srbiji (1860-1918)

Beograd: Foto-Muzej, 2012.
318 strana, cena 1800 dinara

Knjiga predstavlja sliku profesionalne pozornice fotografa i njihovih ateljea (tzv. Period kartonki) u knjaževini i kraljevini Srbiji od 1860-1918. godine, koja je propraćena sa preko 500 ilustracija.

Svojevrsna studija, objašnjava i obrađuje sam kraj tog perioda i kraj I svetskog rata; od uvodnog poglavlja o razvoju fotografije kao medija i pojavi mokrog kolodijumskog postupka u šestoj deceniji XIX veka (osim na papiru, slika se prenosila na porcelan, staklo, metal, tkaninu, nakit ...) pojavi prvih fotografa (Anastas Jovanović, Uglješa Kervanić, Đorđe Knežević) kao i putujućih stranih fotografa (Josif Kapileri, Adolf Dajč, Josif Kajn ...).

Upoznajemo se i sa razvitkom fotografskih ateljea od 1854 (Florijan Gantenbajn uvodi fotografije kaširanje na malom formatu kartona velučine pozivnice tj. Prve standardizovane kartonke i time približava dostupnost umetničkog dela širokom delu stanovništva).

Autor dočarava značaj i suštinu fotografije kao - traga, onoga što je bilo, što se urezuje u pamćenje kao jasno određen isečak vremena i budući da je sama po sebi slika, predstavlja slikovnu informaciju.

Ovu ogromnu tematsku celinu, koja predstavlja ključ za dešifrovanje fotografije, čine ilustracije, zapisi, fotografije, biografski podaci, tehnike i način rada, ali i oznake 185 ateljea u Srbiji tog doba.